diumenge, de setembre 02, 2007

INTEL·LECTUALS A LA FEINA?

En els darrers dies han aparegut diverses plataformes, basades en el tema del nacionalisme, nascudes a l'ombra de plantejaments polítics determinats, i sustentades per qui s'anomena a si mateix "intel·lectual".

Bé, un altre dia parlaré de la independència que vull suposar haurien de tenir aquestes plataformes d'opinió (si són corrents internes dels partits mereixen molta menys atenció per part del públic), però avui m'entretinc a divagar sobre el concepte d'intel·lectual.

Definició: que fa servir l'intel·lecte (i qui no, en més o menys grau?), o bé, com diu el diccionari de la Enciclopèdia Catalana, persona dedicada a les coses intel·lectuals (no havíem quedat que el terme definit no podia entrar en la definició?).

Des de fa temps, i amb la meva especial afecció als temes de la guerra civil, i encara més de l'exili, em preocupava l'obsessió que es va tenir per salvar "els intel·lectuals". Quina diferència hi havia entre un intel·lectual i un lampista? Qui decidia, qui donava el "visat", la identificació com a intel·lectual i per tant amb dret a pujar als autocars que varen preparar, mentre milers i milers caminaven per les carreteres de l'Alt Empordà cap un exili incert? Calia un títol? amistats? una mica, o molta barra? perquè por en tenien tots, els intel·lectuals i els que no ho eren!

I ara, els promotors d'aquests fòrums, d'aquestes plataformes, exhibeixen els seus currículums, per demostrar que ens poden orientar, que el que ells diuen és el que cal a tot el país, el país dels intel·lectuals i el dels lampistes, dels paletes i els pagesos, dels immigrats, dels penjats, dels catalano i dels castellano-parlants, dels socis del Barça i els de la Rapitenca. Per dir-nos allò tan suat d'"ara més que mai"

Algú oferirà també garanties de que no són simplement moviments de peó dins l'escaquer polític tan nostrat? per què de submarins -encara que Catalunya no tingui Marina pròpia, i ni tan sols estigui contemplat a l'Estatut- n'hem conegut més d'un.