dilluns, de maig 17, 2010

UTOPIA 3
ESTALVI 1

Bé, com vaig dir, començo les reflexions sobre l’estalvi. Crec que hi pot haver-hi un mètode molt eficaç, que ja es practica amb més o menys èmfasi a nivell particular. Si em plantejo estalviar, considero que passaria si... deixés la quota de Canal+, m’esborrés d’alguna subscripció, etc.. Lo ideal seria provar-ho durant un temps, un trimestre, per exemple, i veient-ne la falta que ens fa, confirmar que en prescindim, o bé tornar a la situació original.
El mateix es podria fer a nivell de país. Poso alguns exemples:
- Prescindir durant tres mesos, per exemple, del Tribunal Constitucional (posem que a un promig d’uns 100.000 euros, entre sous i despeses, per dotze membres, més tot el que hi deu penjar, secretàries i secretaris, bidells, seguretat, etc..., deu fer una despesa superior als 2 milions d’euros anuals). Crec que, si en quatre anys no han fet la feina, aquests tres mesos passarien sense que ni tan sols ens adonéssim de la mancança.
- Prescindir per un trimestre del rei. Evidentment, també de tot en que en penja. El pressupost de la Casa Reial el 2009 va ser de 8,9 milions d’euros, als que cal afegir 3,3 milions que se li van atorgar per renovar el jardí i obres a la piscina (caram, ni que fos en Millet!).
Durant aquest trimestre de prova, seguirien cobrant la bicoca (vaja, com un ERE temporal), però si es demostra que el món continua girant sense ells, es passaria a prescindir-ne, això sí, d’una manera elegant i progressiva, no fos cas...